RoboGuard

FAQ


Veel gestelde vragen over het Roboguard systeem:

• Wat voor een bereik heeft Roboguard?
Roboguard gebruikt twee passieve infrarood(PIR) sensoren met een 110 ° veld-van-bereik in een straal van 20 meter. Dit komt neer op 2 x 11 balken, om de 10 graden, dat is ongeveer een oppervlakte van 400m².

• Heb je behoefte aan twee Roboguards tegenover elkaar?
Nee, Roboguard is niet hetzelfde als de conventionele actieve balken die een lichtbundel schijnen op een reflector aan de andere kant van uw woning. Roboguard pikt warmte beweging op(binnen het bereik van de sensor) zo dat u aan 1 Roboguard, per te bestrijken gebied, genoeg hebt.

• Hoeveel Roboguards moet u op uw eigendom plaatsen?
De meerderheid van Roboguard eigenaren beginnen meestal met twee Roboguards (één voor het huis die de voordeur en venster bestrijkt en één in de achtertuin die uw achterdeur en venster bestrijkt(of geheel uw achtertuin)). Naarmate het verlangen is kan er verder worden uitgebreid met extra Roboguard sensoren.

Iedere woning is anders en het is het beste om een goed idee te hebben van hoe de Roboguard stralen uit waaieren en vervolgens de juiste positie te bepalen.

• Hoe ziet u de bescherming van de maximale oppervlakte?
Er zijn zoveel toegangswegen naar een woning en net zoveel kwetsbare plekken van uw huis. Het idee is dan ook de indringer tussen die twee te lokaliseren en te stoppen zodat u en uw gezin die cruciale seconden kunnen gebruiken om te reageren tegen de ongewenste bezoeker voordat hij uw venster aan diggelen gooit of geruisloos en onverwachts naar binnen komt.

Het is het beste om een kijkje nemen in uw tuin of op uw perceel om te bepalen waar de indringer vandaan zal komen en waar hij naartoe gaat. Bijvoorbeeld: Stop hem voordat hij bij uw auto kan komen of neen een Roboguard die “een oogje” houd op de deuren en ramen van uw woning.

• Wat is de Basisstation(BS)?
Het BS is het “hoofd kwartier” die u attent maakt  als een Roboguard sensor beweging heeft gedetecteerd. Het zal een pieptoon laten horen per zone(1 tot 4) voor elke Roboguard, waardoor u de mogelijkheid hebt precies te bepalen welke Roboguard geactiveerd is zonder dat u misschien op moet staan om te kijken welke zone geactiveerd is.


• Hoe ver kan de BS geplaatst worden vanaf de verste Roboguard?
Alle Roboguards zijn getest tot 400 meter van de BS(in directe lijn, zonder dat er obstakels tussen staan). Een Roboguard die tussen een aantal betonmatten staat, zal een 400meter bereik NIET halen.

• Hoe lang gaan de batterijen mee van Sensor, zowel als Basisstation?
Roboguard gebruikt acht C-type batterijen (zaklantaarn batterijen). De batterijen gaan 3 tot 5 jaar mee. De levensduur van de batterijen hangt er van af hoeveel keer een Roboguard beweging detecteert per dag. Ondanks dat u uw Roboguard hebt gedeactiveerd op uw BS, zal het steeds detecteren, alleen zal de BS geen pieptoon laten horen.  Het BS waarschuwt u wanneer de batterijen moeten worden vervangen door te knipperen de “Trouble” licht. Wat dan te doen? Doe een "reset", komt het rode lampje weer aan, en dat voor een paar dagen continu achter elkaar, dan weet u zeker dat er nieuwe batterijen in moeten. Dan kunt u in de loop van de komende weken/maanden doen. Roboguard is zo ontwikkeld dat het ruim van tevoren melding geeft van "lagere" spanning in de batterijen. Het systeem functioneert tijdens deze "lege batterij" fase gewoon voor 100%.
Basisstation:
LET OP: De batterij van het Basisstation gaat max 3 dagen mee, daarom wordt er ook een lader mee geleverd. het basisstation staat dan eigenlijk ook altijd aan de lader. of indien het basisstation mee genomen wodrt overdag, dan is een nacht opladen meer dan voldoende.


• Wat is de garantie op een Roboguard?
Het BS en Roboguards hebben een jaar garantie.


• Hoe kan een Roboguard uitgeschakeld/gedeactiveerd worden?
Het is zo eenvoudig: druk de gewenste zone knop op de BS en het (groene)LED-licht gaat uit, waaruit blijkt dat de Roboguard is uitgeschakeld. Weet dat na een Roboguard is geactiveerd, het bijbehorende lampje op de BS zal gaan knipperen met de vermelding van de zone/s waar de Roboguard op is ingesteld. In dit geval moet u de knop een keer drukken, zodat het licht voluit schijnt, en daarna nog een keer om het licht uit te schakelen en de bijbehorende Roboguard.
U activeert het weer met een druk op de knop(groene licht schijnt voluit).

• Is de Roboguard waterdicht en UV-stabiel?
Roboguards zijn vervaardigd uit een poly-carbonaat ABS mix en niet alleen is het waterdicht tegen regen, maar ook volledig UV-straling bestendig. Echter zijn Roboguards niet bestendig tegen een sprinklerinstallatie die direct op een Roboguard sproeit, de snelheid van het water kan dan doordringen in de huls en beschadiging veroorzaken aan de elektronica.

• Hoe werkt het infrarood stalen systeem?
Roboguard gebruikt twee passieve infrarood(PIR)  sensoren die warmte beweging zullen detecteren en bepalen of het is mens of hond is die de stralen verbreekt. Om een Roboguard te activeren d.m.v beweging, moet u de bovenste en de onderste balk gelijktijdig breken, hetwelk vals alarm minimaliseert tot bijna nul.
Er is een “waaier” van 11 balken met een bereik van 110 ° in een straal van 20 meter.

• Kan een plant leiden tot vals alarm van een Roboguard?
In de meeste gevallen veroorzaken planten veel problemen, maar grotere bladeren van bijvoorbeeld een palm kunnen leiden tot vals alarm. Om dit op te lossen, mede doordat Roboguards draadloos zijn, kunt u eenvoudig de sensor los schroeven en hem uit verplaatsen naar een andere positie, zelfs als het is gewoon een meter naar de linker-/rechterkant.
Blokkering van stralen kan ook gedaan worden om het “probleem blad” te elimineren en hierdoor hoeft u de sensor niet te verplaatsen te verplaatsen, maar er is wel 1 straal die niet in gebruik is.

• Kan u meer dan een BS koppelen aan dezelfde Roboguards?
Ja, elke Roboguard voert een individuele code, die wordt geleerd in de BS. Voor het instellen van meer dan een Basisstation op een set van Roboguards is het eenvoudig een procedure van het inleren van de Roboguards in de BS’s zoals ze zijn toegevoegd.

• In welke kleuren zijn Roboguards verkrijgbaar?
Momenteel zwart, groen en wit. Men kan Roboguard schilderen in alle kleuren(Camoufleren word veelal gedaan) door ze wel vooraf te behandelen met een kunststof grondverf, maar vooraf moeten de lenzen goed afgedekt worden.
De UV bestendige kappen(voor de lenzen) mogen NIET geschilderd worden.

• Kunnen honden / katten Roboguards activeren?
Nee, er zijn twee PIR's (sensoren) die moeten worden gebroken voordat een indringer is gedetecteerd. Om te voorkomen dat het dier een Roboguard activeert, dient u eenvoudig de onderste sensor van de Roboguard op de hoogte van de staart van de hond te monteren. Dus ongeacht hoe groot uw dier is, het is bij te stellen. Houd wel rekening met de hoogte van een mens, want daar gaat het uiteindelijk om.

• Roboguard sensor staat ongeveer 50m vanaf de Basisstation, na een paar uur gaat “trouble” lampje knipperen. Wat is de oorzaak, het moet toch een afstand van 400m kunnen bereiken? Er staat geen electronische apparatuur dichtbij. Het verplaatsen van de sensor is geen optie.
Het probleem is RF gerelateerd. Dit is juist een van de sterke punten van Roboguard - het controlleert continu de sterkte van de signalen. Probeer in de Basisstation te verplaatsen en bezie of het probleem verholpen is. U kunt ook de antenne in de Roboguard sensor iets wegbuigen van de batterijen om zo een betere signaal ontvangst te realiseren. Help dit niet, dan kan, in de uiterste geval, het bovenste “oog”(TX PIR) vervangen worden met een andere.

• Ik heb een sirene (220V) die ik wil schakelen/activeren wanneer een indringer is detecteert. Is dit mogelijk, of moet het een 12V sirene zijn?
Het hoofdkwartier kan een relais schakelen en die kan op zijn beurt een 220v sirene activeren. De Roboguard relais kan een 220 volt sirene schakelen, maar heeft een maximale stroom van 10 ampère. Controleer de uw sirene minder dan 10 ampère nodig heeft. Indien meer, dan heeft u een sterkere relais nodig (er hoeft niet een timer op te zitten).

• Mijn sirene staat 35m of meer vanaf huis/gebouw/basisstation, wat moet ik doen om deze te activeren? Kan het draadloos of niet?
Beide zijn mogelijk. Met de meegeleverde “telekabel”kunt u een sirene activeren, maar ook draadloos. Draadloos als volgt:  Het is eenvoudig.
U moet een van de zones van de uTx programmeren in een uRx.  De urx uitgang kan worden aangesloten op een timer relais die de sirene gedurende 5-30 seconden aanschakelt (wanneer de sirene loeit, dan kunt u deze niet uitschakelen totdat de “timer tijd” verstreken is). Configureer het Basisstation-uitgang om het “witte draad” van de telekabel te schakelen voor alle Roboguard sensoren, N / O (in “output format” selecteer en druk op knop 2 en druk op de “Tamper” knop om te accepteren).
Programmeer een afstandsbediening(remote) in het Basisstation. Sluit nu het witte draad van de Telekabel aan op de zone in het uTx en de blauwe draad aan de neutrale op het uTx. Als het Basisstation geactiveerd wordt(dmv remote) dan zal iedere Roboguard sensor die een indringer detecteert, het uTx activeren, die op zijn beurt een signaal verzend naar het uRx, die dan de sirene relais zal activeren.
Het nadeel is: u hoort geen hoorbare signaal ter bevestiging dat u de sensoren heeft geactiveerd, wel zullen op het basisstation beide de “tamper” en “trouble” lampje branden. Dit is een voldoende bewijs dat de Roboguards zijn geactiveerd.
Copyright © vdkamp.org - RoboGuard - www.roboguard.nl - info@roboguard.nl